Met de winter voor de deur, geven we u graag enkele tips voor het plaatsen van EPDM in koude weersomstandigheden. Om de werken kwalitatief uit te voeren bij lage temperaturen, dien je aantal punten in aanmerking te nemen. Hieronder een overzicht.
Langere relaxatietijd van de EPDM folie
In normale weersomstandigheden (> 10°C) zijn de spanningen in de folie na ongeveer 30 minuten verdwenen. Hoe lager de temperatuur, hoe meer tijd men de folie moet geven om te relaxeren. Bovendien zullen de plooien in de folie door het verpakken, langer zichtbaar blijven. Plooien kunnen bij volledig gekleefde systemen een egale verlijming op de ondergrond verhinderen en bij mechanisch bevestigde systemen kunnen ze het plaatsen van de latten bemoeilijken. Aangezien de bredere rollen meer plooien vertonen, bevelen we bij kouder weer aan om smallere rolbreedtes te gebruiken.
De EPDM zelf blijft flexibel tot -45°C en zelfs kouder.
Hanteren en opslaan van de materialen
Om hun verwerkbaarheid (mengen, uitsmeren, plaatsen...) te behouden, sla je lijmen, mastieken, primers en zelfklevende producten best op in een afgeschermde verwarmde plaats (15°C). Deze producten plaats je best in beperkte hoeveelheid op het dak en kan je, bij temperaturen onder nul, eventueel in isolerende dozen plaatsen. Meng zeker goed de lijmen voor en tijdens de uitvoering!
Naadverbinding
Langere droogtijd
Bij lage temperatuur dien je voor lijmen en primers een langere drogingstijd aan te houden aangezien de oplosmiddelen hierin veel moeizamer verdampen. Om te testen of de lijm of primer voldoende droog is, raakt men het oppervlak van de primer of lijm aan met een schone droge vinger en duwt men even in voorwaartse richting. De lijm of primer mag niet bewegen of in draden trekken.
Verwarmen van de folie in de naadzone
Naadverbindingen uitvoeren bij temperaturen tussen 5°C en -7°C vraagt extra aandacht. Bij een temperatuur onder -7°C wordt het praktisch onmogelijk. Let wel dat de vermelde temperatuur de temperatuur van de folie is. Deze temperatuur wordt in grote mate beïnvloed door de zon (aanzienlijke opwarming) en de wind (afkoelingsfactor). Voorverwarmen van de folie in de naadzone kan, in extreme gevallen van lage temperatuur en veel wind, nodig zijn om een naadverbinding mogelijk te maken. Voorverwarmen mag enkel met warme lucht.
Condensatievorming
Bepaalde combinaties van lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid kunnen oppervlaktecondensatie veroorzaken op drogende lijmen en/of primers. Door het verdampen van de oplosmiddelen wordt er warmte onttrokken aan de omgevingslucht. Hierdoor koelt het oppervlak af en kan waterdamp uit de lucht condenseren. Wisselende factoren (zonlicht, wind, hoeveelheid lijm...) beïnvloeden dit fenomeen. Het optreden ervan is moeilijk voorspelbaar waardoor men dit tijdens de werken best constant in het oog houdt.
Condensatietest
Raak, ongeveer 5 minuten na aanbrengen, het oppervlak van de lijm of de primer aan met een schone droge vinger. Wanneer de lijm of primer kleverig aanvoelt, trad er geen condensatie op. Wanneer er een vochtlaagje aanwezig is, zal de lijm niet aan jouw vinger kleven.
Is er condensatievorming? Dan moet je alle lijmwerkzaamheden stoppen tot de weersomstandigheden opnieuw gunstig zijn. Het spreekt voor zich dat bij regen en mist je alle lijmwerkzaamheden dient uit te stellen. Gebruik nooit open vlammen (vb. gasbranders) om het drogingsproces te versnellen. Enkel het drogen met warme lucht is toegelaten.
Veiligheid
Sneeuw of ijs kunnen het EPDM dakoppervlak of de stalen dakplaten zeer glad maken.
Wees dus zeer voorzichtig bij het lopen op het dak!